Visszalépés a kezdőlapra Kisbíró: A községi előjáróságokon altisztszerű alkalmazott. Nevével ellentétben igazságszolgáltatási jogköre nem volt, önálló döntési jogkörrel nem rendelkezett. A községi adminisztrációt segítette, például kidobolta a községi rendelkezéseket, hirdetményeket, hivatalos iratokat kézbesített. Emellett felügyelte a helyi és országos rendeletek végrehajtását, jó néhány helyen 3-5 botütésig büntethetett is. Például, egykor a kocsmák zárását nem törvény ügyelte, hanem a helyi rendelet. Így gyakran a kisbíró megjelenése ugrasztotta ki a későig maradó vendégeket, az utolsók hátán meg-meg táncoltatva botját. www.kisbiro.hu:
Közhírré tétetik!


Főmenü
 FŐOLDAL
 Kicsi lexikon
 Fórumok és egyéb lomok
 Linkek, társoldalak
 Honlap statisztika

KeresésBelépés
Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Naptár

Könyvajánló

Statisztika
Te vagy itt a(z)
169891
látogató!
Ma  161,
ebben a hónapban
12606 látogató volt.
Jelenleg
0 regisztrált tag
és 29 vendég olvas minket.


Tárhelyszolgáltatónk
 

Unsoft.hu

Kapcsolat

Levél a webmesternek


  
 

'KICSI LEXIKON'

A lexikon elsősorban olyan kifejezéseket ismertet, amelyek valamilyen módon kapcsolódik az itt található honlapokhoz és a meghatározása feltehetőleg nem fog változni. A szójegyzék tematikája sem szigorúan kötött, sőt...


Szójegyzék

 Álmos  Angolszász mértékegységek  Anonymus  Apokrif iratok  aranyszám  Árpád  Árpád-ház  Attila  Beda Venerabilis  betlehemi csillag  Bibliai mértékegységek  Cassiodorus  census  computus  Dionysius Exiguus  egyházi év  Emese álma  epakta  éra  év  évkezdet  évkezdő nap  évszámítás  Gergely-naptár  gesta  Gesta Hungarorum  Görög ábécé  Görög számnevek kémiai képletekben  Hajók űrtartalmának mértékegységei  Háromkirályok  Hérodotosz  hét (naptári)  hét törzs  Hidzsra  hiteleshely  Hold  holdfázis  holdfogyatkozás  holdtölte  Hőmérséklet átszámítások  hónap  hónapnevek  Hónapok nevének jelentése  honfoglalás  honfoglaló magyarság és a kereszténység  hunok  húsvét  húsvéthétfő  húsvéti idő  húsvéti vita  húsvétszámítás  húsvétvasárnap  időszámítás  idus  indikció  Inter Gravissimas  iszlám naptár  julián naptár  kalendae  kalendárium  Kálti Márk  Képes Krónika  kettős honfoglalás  Kézai Simon  Korai középkor (5–10. század)  kortan  László Gyula  Lukács evangélista  Lukács evangéliuma  mágusok  Mani  manicheizmus  Márk evangélista  Márk evangéliuma  Máté evangélista  Máté evangéliuma  mezopotámiai naptár  Mohamed  monumentum ancyranum  Morzeábécé  nap  napjelölés  napkeleti bölcsek  naptár  naptárreform  népszámlálás  niceai hitvallás  niceai zsinat  nonae  Nyesztor-krónika  Nyomdai betűméretek  Ógörög mértékegységek  örmény időszámítás  Pilóták betűző ábécéje  pontifex  precesszió  Régi magyar mértékegységek  Régi római mértékegységek  római időszámítás  római naptár  Római számok  SI előtétszavak  SI nemzetközi mértékegységrendszer  SI-n kívüli, de használható mértékegység  székelyek  szkíták  Szoszigenész  Teres Ágoston  tihanyi alapítólevél  Vízkereszt 
 
    

   
 
iszlám naptár

Az iszlám naptár tiszta holdnaptár. Az év tizenkét holdhónapból áll, és 354 nap hosszúságú, vagyis évente 11 nappal lemarad a napévet alapul vevő Gergely-naptár mögött.

Ennek a hidzsrí naptárnak is nevezett időszámításnak kezdőpontja a hidzsra nevű esemény: Mohamed próféta átvonulása Mekkából Medinába. A mi időszámításunk szerint ez i.sz. 622 szeptemberében történt, azonban mivel Mohamed maga is megreformálta a naptárat (betiltván a toldalékhónapokat, amelyeket addig időről időre az évhez illesztettek, hogy ne vándoroljon évszakról évszakra az év kezdete), a muszlim időszámítás első évének első napja a Gergely naptár szerint 622. július 16-a. Mivel az év rövidebb a napévnél, egyre kisebb számot kell kivonni a keresztény időszámítás szerinti évszámból. Jelenleg 580 évvel ír kevesebbet a hidzsrí naptár, mint a mienk; a 2008. év azonban magába foglalja majd a teljes hidzsrí 1429. évet, és ettől fogva egy ideig 579-et kell majd kivonni a Krisztus utáni (nap)évek számából, hogy megkapjuk a hidzsra utáni (hold)évek számát.

 

A hét napjai

Magyar Arab Urdú
szombat jaum asz-szabt haftá
vasárnap jaum al-ahad itvár
hétfő jaum al-itnajn pír
kedd jaum al-talátá mangal
szerda jaum al-arbá budh
csütörtök jaum al-khamisz dzsumérát
péntek jaum al-dzsumá dzsumá

Az iszlám hét - éppúgy, mint a keresztény hét - a zsidó hétből ered. A hét szent napja, a dzsumá, vagyis a gyülekezés napja. Ez a keresztény vasárnapnak és a zsidó szabbatnak felel meg, ám a mi naptárunk péntekjével esik egybe. A hét szombattól péntekig tart, és a napok este kezdődnek.

A táblázat a hét napjait sorolja fel szombattól péntekig, arabul és urdú nyelven. Az urdú a hindí testvére, amelyet Pakisztán állami nyelvvé tett meg, de az indiai muszlim közösség éppúgy használ. (Bővebben: indoeurópai nyelvek.)

Megjegyzés: Az arab szavakat az indiaiakhoz hasonlóan tiszta magyaros átírásra egyszerűsítettem, azonban ez az átírás kevesebbet hoz át ebből a nyelvből, mint az indiaiakból. Ráadásul aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul - lehetséges, hogy tévedek is. Ha esetleg arabista olvassa ezt az oldalt, szívesen fogadom a javaslatait.

A holdhónapok

Az iszlám hónapok hossza 29 vagy 30 nap, de az egyes hónapok hossza nem szabályos. Az új hónap akkor kezdődik, amikor napnyugta után először pillantható meg az újhold sarlója, a hilál. A régi időkben az egyes helyi közösségek megbízható embereket választottak kifejezetten arra a feladatra, hogy figyeljék holdfogyta után az esti eget, és jelezzék, ha már megkezdődött a következő hónap. Borús időben akár napokat is késhetett a hónap kezdete, mert nem volt elég csillagászati számításokból tudni, hogy a hold már túljutott az újhold fázisán, és a nap után nyugszik, hanem látni is kellett.

Ma a világ különböző iszlám közösségei más és más módszert használnak a hónapkezdetek megállapítására. Egyes országokban - köztük Pakisztánban is - ragaszkodnak a hagyományos módszerhez, másutt pedig teljes egészében az asztronómiai számításokra hagyatkoznak. Ez utóbbi módszer nagy gyakorlati előnye az, hogy előre meg lehet mondani, mikor lesz vége valamelyik hónapnak. Ennek a változatosságnak - valamint annak, hogy más és más földrajzi hosszúságon máskor jön el az a pillanat, amikor a hold a nap után nyugszik - köszönhetően a különböző iszlám országokban egy-két nap eltérés lehet a hónapkezdetek és az ünnepnapok között.

Szerző: Dániel a JÉ! Indiától
Forrás: Jé! India!

Módosítás dátuma:2010.03.06. 21:54Beküldő neve
webmester
Beküldés időpontja :
2010.03.06. 20:52
Elolvasva
52
  Nyomtatható változat   Küldd el ismerősödnek ezt a cikket!   Szólj hozzá ehhez a cikkhez!

 
    

  
 
A fórum címe
Módosítás dátuma
Módosító neve
 Vendégkönyv
06.27. 04:53
webmester
 Honlap és dolgai
06.24. 03:46
SzekeresS
 
    


Az embernek önmagáért kell léteznie. Nem áldozhatja fel magát másokért, és másokat sem áldoztathat fel öncélúan, saját érdekei nevében.

(Ayn Rand)Generálás ideje: 0.07 mp 
Honlapok
  A BETLEHEMI CSILLAG és a valódi időszámításunk
  GONDOLGOK
  FORRÁSOK
  www.kisbiro.hu: Közhírré tétetik!
  Szekeres Anna Fotó
  Mocsáry Évelőkertészet
  Mlinkó István Általános Iskola, Eger
  Elektro-Tec, Gyöngyös
  Ősmagyar nyelvek
  Eurochess - ONLINE SAKKISKOLA
  Meglátások
  Boricsev Oleg
  Mellár Mihály: Atlantisz - hol volt, hol nem volt
  Szekeres Sándor: Munkahelyek és a népességcsökkenés
  A gyöngyösi Ringsted utca oldala
  Évelő növények, évelő virágok
  Dionysius Exiguus latin nyelvű munkái
  UNIX-időbélyeg kiszámítása
  Szekeres Sándor: Egyszerű játékok a sakktáblán
  Szkíta Főnix
  The Scythian Phoenix
  Eurochess - ONLINE CHESS SCHOOL
  Chess Quotes
  Laws of Chess
  Chess piece names
  Sakk aranyszabályok
  PGN Specification and Implementation Guide
  PGN kódok jelentése (ENG/HUN)
  Chess Glossary
  Sakk kifejezések szótára
  Sakkfigurák nevei más nyelveken

Eurochess

Logó

Szekeres Sándor

A betlehemi csillag
és a valódi időszámításunk

A könyv a múlt és a jelen sérthetetlen dogmáit kérdőjelezi meg, fájdalmas sebeket szakítva fel a társadalmi közérzeten, mind a hétköznapokra, a tudományos életre és a hit világára vonatkoztatva. Megtalálta a valódi betlehemi csillagot, szó lesz a történelmi, a pártus Jézusról, a valós keresztrefeszítéséről és egy szörnyű végű összeesküvésről, aminek egyik következménye a téves időszámításunk és a kronológiánk sötét középkora. Talán nem is véltetlen, hogy most íródott meg a könyv - írja - ismét az útkeresés korában járunk. Létezésünk és hitvilágunk alapjai esnek szét, új kérdések jönnek, új válaszok kellenek. Ezek alapjait érinti meg ez az írás, új szemléletet adva eddig érinthetetlennek gondolt tabuknak.


Információ
Üdvözlöm oldalamon!


Oldalt eddig 169891 alkalommal keresték fel.

Regisztrált felhasználók száma:7
Látogatók összesen 2 alkalommal szóltak a fórum 2 témájához és a honlap cikkeihez.

Legutóbbi 5 felhasználónk:
Kívánchi
Csaklassan
meresz
szandi
baidu