Visszalépés a kezdőlapra Kisbíró: A községi előjáróságokon altisztszerű alkalmazott. Nevével ellentétben igazságszolgáltatási jogköre nem volt, önálló döntési jogkörrel nem rendelkezett. A községi adminisztrációt segítette, például kidobolta a községi rendelkezéseket, hirdetményeket, hivatalos iratokat kézbesített. Emellett felügyelte a helyi és országos rendeletek végrehajtását, jó néhány helyen 3-5 botütésig büntethetett is. Például, egykor a kocsmák zárását nem törvény ügyelte, hanem a helyi rendelet. Így gyakran a kisbíró megjelenése ugrasztotta ki a későig maradó vendégeket, az utolsók hátán meg-meg táncoltatva botját. www.kisbiro.hu:
Közhírré tétetik!


Főmenü
 FŐOLDAL
 Kicsi lexikon
 Fórumok és egyéb lomok
 Linkek, társoldalak
 Honlap statisztika

KeresésBelépés
Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Naptár

Könyvajánló

Statisztika
Te vagy itt a(z)
169944
látogató!
Ma  214,
ebben a hónapban
12659 látogató volt.
Jelenleg
2 regisztrált tag
és 14 vendég olvas minket.


Tárhelyszolgáltatónk
 

Unsoft.hu

Kapcsolat

Levél a webmesternek


  
 

'KICSI LEXIKON'

A lexikon elsősorban olyan kifejezéseket ismertet, amelyek valamilyen módon kapcsolódik az itt található honlapokhoz és a meghatározása feltehetőleg nem fog változni. A szójegyzék tematikája sem szigorúan kötött, sőt...


Szójegyzék

 Álmos  Angolszász mértékegységek  Anonymus  Apokrif iratok  aranyszám  Árpád  Árpád-ház  Attila  Beda Venerabilis  betlehemi csillag  Bibliai mértékegységek  Cassiodorus  census  computus  Dionysius Exiguus  egyházi év  Emese álma  epakta  éra  év  évkezdet  évkezdő nap  évszámítás  Gergely-naptár  gesta  Gesta Hungarorum  Görög ábécé  Görög számnevek kémiai képletekben  Hajók űrtartalmának mértékegységei  Háromkirályok  Hérodotosz  hét (naptári)  hét törzs  Hidzsra  hiteleshely  Hold  holdfázis  holdfogyatkozás  holdtölte  Hőmérséklet átszámítások  hónap  hónapnevek  Hónapok nevének jelentése  honfoglalás  honfoglaló magyarság és a kereszténység  hunok  húsvét  húsvéthétfő  húsvéti idő  húsvéti vita  húsvétszámítás  húsvétvasárnap  időszámítás  idus  indikció  Inter Gravissimas  iszlám naptár  julián naptár  kalendae  kalendárium  Kálti Márk  Képes Krónika  kettős honfoglalás  Kézai Simon  Korai középkor (5–10. század)  kortan  László Gyula  Lukács evangélista  Lukács evangéliuma  mágusok  Mani  manicheizmus  Márk evangélista  Márk evangéliuma  Máté evangélista  Máté evangéliuma  mezopotámiai naptár  Mohamed  monumentum ancyranum  Morzeábécé  nap  napjelölés  napkeleti bölcsek  naptár  naptárreform  népszámlálás  niceai hitvallás  niceai zsinat  nonae  Nyesztor-krónika  Nyomdai betűméretek  Ógörög mértékegységek  örmény időszámítás  Pilóták betűző ábécéje  pontifex  precesszió  Régi magyar mértékegységek  Régi római mértékegységek  római időszámítás  római naptár  Római számok  SI előtétszavak  SI nemzetközi mértékegységrendszer  SI-n kívüli, de használható mértékegység  székelyek  szkíták  Szoszigenész  Teres Ágoston  tihanyi alapítólevél  Vízkereszt 
 
    

   
 
honfoglaló magyarság és a kereszténység

honfoglaló magyarság és a kereszténység: Árpád magyar népe a honfoglalás előtt egyistenhívő népek közt élt. Amikor 963: Ibrahim ibn Jakub sp. zsidó kereskedő és utazó a prágai vásárban járt, ott többek közt Mo-ról türköket (magyarokat), mohamedánokat (kálizokat) és zsidókat (kazárok, kabarok) talált. Ezt az aránylag kései adatot nyugodtan visszavetíthetjük a honfoglalás korára, sőt még előbbre. Ha tekintetbe vesszük az onogur magyarság 670 körüli honfoglalását (→kettős honfoglalás) és mindazt, amit az onogurok közti bizánci térítésről és az avarkori kereszténységről tudunk, akkor nagyrészt értelmét veszti a pogány magyarság meg a m. sámánizmus (táltoshit) tanítása. Mindezek ellenére sem beszélhetünk arról, hogy a honfoglaló magyarság ker. lett volna, hiszen temetkezéseire jellemző a nyúzott lóval való temetkezés, a másvilág fordított elképzelése stb., ami semmiképpen nem egyeztethető össze a kerségnek semmiféle formájával. Sokat idézik kerségünkkel kapcsolatban a bezdédi tarsolylemezt. Igaz, középpontjában kereszt van, de kétoldalt két perzsa szörnyállat őrzi, s ami fontos, a halottat lovával együtt temették el. De élt honfoglalóinkban annak hite, hogy pl. a nagycsalád a másvilágon is együtt marad; hittek a világosság és sötétség erőinek földi harcában is. Ez utóbbi később beleolvadt a kerség jó és gonosz tanításába. A mások hitét megbecsülték, erre vall Metód találkozása a „magyar királlyal". - A kerség első térítői Bizáncból érkeztek hozzánk, és a Bizáncban járó m. vezérek is bizánci szert. szerint lettek ker-ek. Mo. D-i részén az Árpád-kor elejétől (v. talán még korábbról?) bizánci ktorok és tp-ok épültek. Első okl-ünk gör. nyelvű (→veszprémvölgyi apácák adománylevele). Első főpapunk Hieroteosz gör. szerz. volt, akit Theophülosz konstantinápolyi pátr. szentelt Turkia pp-évé a 10. sz. 2. felének elején. Székhelye talán Szávaszentdemeter volt. A Ny-i térítés a →kalandozások befejezése után indult meg. A kerség elfogadása nem ütközhetett nagyobb ellenállásba (a későbbi →pogánylázadásoknak inkább társad., mint hitbeli oka volt), hiszen a Lehel-monda egyik mondatából kitűnik, hogy a m-ok hittek az egy-Istenben („Mi a legfelső Isten bosszúja vagyunk..."). Géza nagyfejed. alatt a Ny-i térítés felülről indult meg, és Géza „midőn kereszténnyé lett, e hit megerősítése végett tombolt vonakodó alattvalói ellen... a mindenható Istennek és különféle képzelt isteneknek áldozott. Amikor főpapja emiatt szemrehányást tett neki, azt felelte: elég gazdag és hatalmas ahhoz, hogy megtegye." Két úton állt a régi és az új között. A kerség fölvételének nagy lelki akadálya lehetett a köznépnél is, hogy temetéskor minden melléklet, áldozat nélkül kellett másvilági útjára engedni a halottat. Régészeti tapasztalat, hogy gazdag honfoglaláskori temetőink hirtelen elszegényednek, majd lassan tp-ok mellé kerülnek. Lá.Gy.

Szt István emlékkv. Bp., 1938. I-III. - Mo. tört. I. (Györffy György)
Beküldő neve
webmester
Beküldés időpontja :
2010.03.01. 19:51
Elolvasva
48
  Nyomtatható változat   Küldd el ismerősödnek ezt a cikket!   Szólj hozzá ehhez a cikkhez!

 
    

  
 
A fórum címe
Módosítás dátuma
Módosító neve
 Vendégkönyv
06.27. 04:53
webmester
 Honlap és dolgai
06.24. 03:46
SzekeresS
 
    


Az embernek önmagáért kell léteznie. Nem áldozhatja fel magát másokért, és másokat sem áldoztathat fel öncélúan, saját érdekei nevében.

(Ayn Rand)Generálás ideje: 0.07 mp 
Honlapok
  A BETLEHEMI CSILLAG és a valódi időszámításunk
  GONDOLGOK
  FORRÁSOK
  www.kisbiro.hu: Közhírré tétetik!
  Szekeres Anna Fotó
  Mocsáry Évelőkertészet
  Mlinkó István Általános Iskola, Eger
  Elektro-Tec, Gyöngyös
  Ősmagyar nyelvek
  Eurochess - ONLINE SAKKISKOLA
  Meglátások
  Boricsev Oleg
  Mellár Mihály: Atlantisz - hol volt, hol nem volt
  Szekeres Sándor: Munkahelyek és a népességcsökkenés
  A gyöngyösi Ringsted utca oldala
  Évelő növények, évelő virágok
  Dionysius Exiguus latin nyelvű munkái
  UNIX-időbélyeg kiszámítása
  Szekeres Sándor: Egyszerű játékok a sakktáblán
  Szkíta Főnix
  The Scythian Phoenix
  Eurochess - ONLINE CHESS SCHOOL
  Chess Quotes
  Laws of Chess
  Chess piece names
  Sakk aranyszabályok
  PGN Specification and Implementation Guide
  PGN kódok jelentése (ENG/HUN)
  Chess Glossary
  Sakk kifejezések szótára
  Sakkfigurák nevei más nyelveken

Eurochess

Logó

Szekeres Sándor

A betlehemi csillag
és a valódi időszámításunk

A könyv a múlt és a jelen sérthetetlen dogmáit kérdőjelezi meg, fájdalmas sebeket szakítva fel a társadalmi közérzeten, mind a hétköznapokra, a tudományos életre és a hit világára vonatkoztatva. Megtalálta a valódi betlehemi csillagot, szó lesz a történelmi, a pártus Jézusról, a valós keresztrefeszítéséről és egy szörnyű végű összeesküvésről, aminek egyik következménye a téves időszámításunk és a kronológiánk sötét középkora. Talán nem is véltetlen, hogy most íródott meg a könyv - írja - ismét az útkeresés korában járunk. Létezésünk és hitvilágunk alapjai esnek szét, új kérdések jönnek, új válaszok kellenek. Ezek alapjait érinti meg ez az írás, új szemléletet adva eddig érinthetetlennek gondolt tabuknak.


Információ
Üdvözlöm oldalamon!


Oldalt eddig 169944 alkalommal keresték fel.

Regisztrált felhasználók száma:7
Látogatók összesen 2 alkalommal szóltak a fórum 2 témájához és a honlap cikkeihez.

Legutóbbi 5 felhasználónk:
Kívánchi
Csaklassan
meresz
szandi
baidu